Schoolture for Climate Change
Το Schoolture είναι ένα συνεργατικό έργο Erasmus+ στον τομέα της σχολικής εκπαδίευσης, με επικεφαλής την commonspace και εταίρο την FUNDACJA ROZWOJU EDUKACJI SPATIA.
Το έργο Schoolture έρχεται να κεφαλαιοποιήσει μία πολυετή εμπειρία της commonspace σχετικά με τον συμμετοχικό σχεδιασμό και τις συμμετοχικές μεθοδολογίες στην εκπαίδευση.
Ο συμμετοχικός σχεδιασμός του δημόσιου χώρου είναι ένα από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της commonspace και αποτελεί μία από τις βασικές υπηρεσίες της.
Στην πορεία υλοποίησης συμμετοχικών έργων αναδείχτηκε η ανάγκη για μία προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη χρήση συμμετοχικών μεθόδων.
Έτσι, το Schoolture δεν αποτελεί ένα έργο πιλοτικών εφαρμογών συμμετοχικού σχεδιασμού αλλά ένα έργο που προσπαθεί μέσα από τις δράσεις του να αναδείξει, καταγράψει και επικοινωνήσει τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία του συμμετοχικού σχεδιασμού σε διάφορα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Δράσεις του έργου
-
Σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση δύο πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ένα στην Ελλάδα, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου) και ένα στο Κατόβιτσε της Πολωνίας σε αντίστοιχο σχολείο.
-
Στενή συνεργασία και ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών μεταξύ των εταίρων (ταξίδια σε Αθήνα και Κατόβιτσε).
-
Δημιουργία ενός Οδηγού με μεθοδολογίες, εργαλεία και καλές πρακτικές γύρω από τον συμμετοχικό σχεδιασμό και τη χρήση του σε εκπαιδευτικά προγράμματα που άπτονται της κλιματικής κρίσης και της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου (μίας γειτονιάς).
-
Δημιουργία επικοινωνιακού υλικού διάχυσης και τελικής εκδήλωσης στην γειτονιά.
Πιλοτική εφαρμογή στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Δεδομένου πως το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου είναι ήδη ενεργό σε διάφορες συλλογικές δράσεις σχετικά με τον σχολικό χώρο, αποφασίστηκε να κινηθούμε έξω από τα στεγανά του και να φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα του σχολείου στην εξωσχολική κοινότητα και τον περιβάλλοντα χώρο.
Επιλέχθηκε ένα μικρός δημόσιος χώρος πρασίνου που γεφυρώνει το σχολικό συγκρότημα με το πανεπιστήμιο και την υπόλοιπη πόλη, το πάρκο της Αγίας Ελένης.
Τα παιδιά, μέσα από ένα πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και με τη χρήση μεθόδων/ εργαλείων συμμετοχικού σχεδιασμού και βιωματικής μάθησης καλούνται να συ-σχεδιάσουν αυτόν τον χώρο, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση της τρωτότητας έναντι στην Κλιματική Κρίση και την επανανοηματοδότηση του ως σημείο συνάντησης της γειτονιάς.
Δείτε περισσότερα εδώ
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ'ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.
Περιοχή
Ελλάδα, Πολωνία
Έτος
2023-2024 (14 μήνες)
Εταίροι του έργου
FUNDACJA ROZWOJU EDUKACJI SPATIA
Υπεύθυνη Έργου
Γιούλη Αθουσάκη
Ομάδα Έργου Commonspace
Γιούλη Αθουσάκη
Μελίνα Βλάχου
Διονυσία Κούτση
Αναστασία Χρηστάκη
Υπεύθυνες Αστικού Σχεδιασμού
Σοφία Τσάδαρη
Μελίνα Βλάχου
Συνεργάτες
3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου -
Γιούλη Γύφτουλα, Έλενα Ψυχάρη, Νίκος Καββαδίας
Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Δημοτικής Εκπ/σης, Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων - Μαρία Δημοπούλου
Xρηματοδότηση
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης KA210-SCH-7DAB5CEC.